Käytännön koulutusta

Hauskinta, mitä eläinten kanssa voi tehdä on niiden kouluttaminen. Puhun juuri kouluttamisesta mieluummin kuin opettamisesta, koska koen sen täsmällisempänä. Eläinhän oppii koko ajan ja minä myös tietoisesti opetan eläimiäni arjessa. Eläinten koulutus on minulle paljon täsmällisempi termi. Koulutus kestää tietyn hetken ja siinä on suunnitelma, jonka mukaan edetään. Suunnitelma kyllä saattaa elää riippuen tehtävästä ja eläimestä. Eläinten kouluttaminen on leikkiä minulle ja eläimelle. Usein siitä on myös hyötyä meille molemmille. Kouluttaessa eläintä näkee nopeasti muutoksen sen käytöksessä. Kouluttaessa oppii myös paljon eläimestä ja sen luonteesta. Minulle koulutus ei ole jotakin, mitä tehdään kerran viikossa treeneissä, vaan pieniä hetkiä yhdessäoloa eläinteni kanssa. Olen päättänyt alkaa kouluttamaan koiriani videolle, koska toivon, että yhä useampi löytäisi kouluttamisen ilon.

Julkaisemani videot leikkaamattomia nauhoja aidoista koulutustilanteista. Kysymys ei ole opetusvideoista, eikä valittu koulutustapa välttämättä ole paras mahdollinen. Se on vain yksi tapa muiden joukossa. Haluan tarkoituksella julkaista sekä onnistumiset että mokat, koska haluan osoittaa, että eläin oppii pienistä (ja joskus isommistakin) virheistä huolimatta. Tärkeintä on se, miten koulutus jatkuu virheen jälkeen. Ja kaikista tärkeintä on kouluttaa!

Ensimmäisillä videoilla koulutan Frejaa ja Blackie:a luopumaan kädessäni olevasta makupalasta. Tämä on molemmille koirille uusi tehtävä, joka auttaa oppimaan itsehillintää. Hyvä taito kaikille koirille! Harjoituksen lopussa makupala on lattialla ja koira pystyy silti luopumaan siitä. Käytän koulutuksessa naksutinta merkkinä onnistumisesta, koska en tunnu kykenevän puhumaan ja keskittymään koiran katsomiseen samaan aikaan. Samasta syystä en puhu koiralle kouluttaessani. Palkkiona on makupala.

2 kommenttia artikkeliin ”Käytännön koulutusta

  1. Paluuviite: Koulutusta: leukakosketus | Utelias eläin

  2. Paluuviite: Odota vuoroasi | Utelias eläin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s