Kanille kaveri

Muutama vuosi sitten keksin haluta lemmikiksi kanin. Mainitsin tästä eläintenhoitajalle töissä, jolloin hän heti korjasi: ”tarkoitit kai kaneja”. Niin. En tarkoittanut. Minulla on ennen kaneja ollut mm. rottia ja gerbiilejä ja olen ollut töissä eläinkaupassa. Sieltä ei olisi myyty yksinäistä marsua, gerbiiliä, rottaa, undulaattia tai parvikalaa, mutta jostain syystä kani myytiin ja myydään usein edelleen. En tiedä ovatko löytöeläintalot tai kasvattajat tässä yhtään parempia. Meille ei muuttanut kania, vaan kaniveljekset. Kun toinen näistä menehtyi tapaturmaisesti tuli kiire löytää jäljelle jääneelle kanille uusi kaveri. Enää en voinut kuvitella pitäväni yksinäistä kania.

Hopea ja äitinsä Capuccino

Kani on saaliseläin, joka aivan kuten marsu ja rotta elää laajoissa yhdyskunnissa. Saaliseläimille erityisen tärkeää on lajitoverin seura, joskus jopa ravintoa tärkeämpää. Ilman lajitoveria ei ole turvallisuutta. Ihmisestä ei ole kanille toiseksi kaniksi. Kanit nyhjöttävät kylki kyljessä päivät pitkät, pesevät toisiaan, syövät yhdessä ja leikkivät toistensa kanssa. Kukapa ihminen voisi olla kaninsa kanssa 24/7? Vuoden jokaisena päivänä. Peseminen on kanille yhtä tärkeä käyttäytymistarve kuin kissalle, mutta kanit pesevät myös toisiaan (niin kissatkin, jos tulevat hyvin toimeen keskenään). Pesemisessä kyse on paitsi puhtaanapidosta myös sosiaalisten suhteiden ylläpitämisestä. Toisiaan pesevät kanit huolehtivat siitä, että molemmat tuoksuvat omalle porukalle. Ehkä silittelyllä tai harjaamisella voisimme ”pestä” kanejamme, mutta harva meistä pystyy tai jaksaa sitäkään tehdä tuntitolkulla joka päivä. Kanit jaksavat. Itse en myöskään puhu kovin sujuvaa kania, vaikka toki osaankin kuunnella niitä kohtuullisen hyvin. Kenen kanssa yksinäinen kani voisi jutella?

Pippuri pesee veljensä Hopean niskaa

Yhdyskunnat tunnistavat hajusta oman yhdyskuntansa jäsenet ja suhtautuvat usein aggressiivisesti vieraisiin. Siksi uuden kanin tuominen vanhan kotiin ei aina ole kovin yksinkertaista. Huolellisuudella ja kärsivällisyydellä se kuitenkin useimmiten onnistuu ja ajan kanssa kaneista toivottavasti tulee sydänystäviä. Apuna kannattaa tarvittaessa käyttää kanien tutustuttamiseen perehtynyttä eläintenkouluttajaa.

Kaneihin liittyy monia muitakin virheellisiä käsityksiä kuin se, että ne viihtyisivät ilman lajitoveria. Hieman lisää kaneista HESYn reilun vuoden takaisesta Väärinymmärretty vemmelsääri -kampanjasta sekä Ylen artikkelista:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/03/12/nailla-neljalla-asialla-teet-lemmikkipupusi-onnelliseksi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s