Leikkiä kissan kanssa

Kissojen pitäminen vapaana on aihe, joka herättää kuumia tunteita puolesta ja vastaan jopa eläinlääkäreiden keskuudessa. Osa on sitä mieltä, että kissan on saatava ulkoilla vapaana, muuten sen hyvinvointi kärsii. Toiset taas näkevät kissan uhkana luontomme monimuotoisuudelle. Kissa voi metsästäessään tappaa huomattavan määrän lintuja ja pieniä nisäkkäitä, joita se sitten saattaa tuoda kotiovelle näytillekin. Vapaana liikkuva kissa on tietenkin myös vaarassa itse joutua petojen tai liikenteen uhriksi, minkä vuoksi sisällä, aitauksessa tai kytkettynä pitäminen on osan mielestä oikea ratkaisu kissan itsensäkin kannalta.

Metsästys on kissalle synnynnäinen käyttäytymistarve ja kylläinenkin kissa metsästää. Siksi metsästämistä ei voi estää tarjoamalla kissalle kupista ruokaa. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa kokeiltiin, millä tavoilla kissan taipumusta metsästää voitaisiin vähentää. Tutkimuksessa oli kuusi ryhmää, joista yksi oli kontrolliryhmä jonka hoidossa ei tehty mitään muutoksia. Hoitovaihtoehdot olivat kulkusella varustettu kaulapanta, korkeaproteiininen viljaton ruokavalio, ruokintalelu, Birdsbesafe -kaulapanta ja leikkiminen omistajan kanssa. Tulokset olivat mielenkiintoisia. Ruokavalio ja omistajan kanssa leikkiminen vähensivät kissan kotiin tuomien saaliiden määrää. Birdsbesafe -kaulapanta vähensi kotiin tuotujen lintujen, muttei piennisäkkäiden määrää. Kulkusella varustetulla kaulapannalla ei havaittu mitään vaikutusta ja ruokintalelun käyttö jopa lisäsi saaliiden määrää. Kysymys on ensimmäisestä tutkimuksesta laatuaan ja vielä tarvitaan paljon lisätietoa esimerkiksi siitä, mikä raaka-aine ruokavaliossa oli vaikuttava tai miksi ruokintalelu lisäsi metsästystä.

Tutkimuksen tulosten valossa voi kuitenkin jo suositella kaikille kissanomistajille leikkimistä kissansa kanssa 5-10 minuutin ajan päivittäin. Leikkimisestä on varmasti iloa sekä kissalle että omistajalle ja parhaassa tapauksessa se voi jopa vähentää metsästystä kissan ulkoillessa. Korkealla proteiinipitoisuudella varustettu viljaton ruoka on kissalle myös ravitsemuksellisesti paras vaihtoehto ja siksi siihenkin kannattaa panostaa.

Leikkimisestä kissan kanssa kannattaa tehdä päivittäinen rutiini aivan kuten ulkoilutus on osa koiran päivittäistä hoitoa. Kissan leikki muistuttaa metsästystä ja vaatii siksi lyhyitä intensiivisiä hetkiä mieluummin kuin lattialle leviteltyjä leluja tai pitkiä leikkisessioita. Eri kissat pitävät erilaisista leluista, mutta ne kyllästyvät usein nopeasti samalla lelulla leikkimiseen. Leluja kannattaakin olla useampi ja ottaa ne esille vain yhteisten leikkihetkien ajaksi. Muista liikutella lelua leikkiessäsi aivan kuten oikeakin saalis liikkuisi. Lelu voi liikkua eteenpäin pieninä nykäyksinä tai kissan edessä sivuttaissuunnassa. Ideoita kissan kanssa leikkimiseen löytyy yllä olevasta kuvasta.

Lähteet:

Cecchetti et al., 2021. Provision of High Meat Content Food and Object Play Reduce Predation of Wild Animals by Domestic Cats Felis catus. https://doi.org/10.1016/j.cub.2020.12.044ll

Hall et al., 2002. Object play in adult domestic cats: the roles of habituation and disinhibition. https://doi.org/10.1016/S0168-1591(02)00153-3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s