Hampaiden harjaus kannattaa

Itsellesi ei ehkä tulisi mieleen mennä nukkumaan harjaamatta hampaitasi, mutta entäpä koirasi? Koirien hammaspeikot eivät nakuttele reikiä hampaisiin. Koirien hampaille suurin vaara on plakki, joka aiheuttaa ientulehdusta. Ientulehduksen seurauksena muutkin hampaita ympäröivät kudokset tulehtuvat ja pikkuhiljaa leukaluu pakenee hampaan ympäriltä. Tällöin ympäröivät kudokset eivät enää riitä pitämään hammasta paikallaan ja se alkaa heilua. Hammas saattaa pudota itsestään tai eläinlääkäri saattaa joutua poistamaan hampaita yrittäessään pysäyttää tulehduksen etenemisen.

Plakin ennaltaehkäisyssä tärkein hoito on hampaiden harjaaminen. Tutkimusten mukaan päivittäinen hampaiden harjaus on tehokkainta. Jos hampaat harjataan joka toinen päivä, on koiran lisäksi käytettävä hampaitaan pureskeluun. Moni koira ei kuitenkaan käytä etu- ja kulmahampaitaan normaalissa arjessa, joten päivittäisellä hampaiden harjauksella varmistetaan plakin poisto niistäkin. Harvemmin kuin joka toinen päivä tehdystä hampaiden harjaamisesta ei tutkimusten mukaan ole hyötyä ientulehduksen ennaltaehkäisyssä.

Osa koirista on muita herkempiä hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukselle, parodontiitille. Esimerkiksi villakoirat, terrierit ja monet pienet rodut kuuluvat riskiryhmään. Näille päivittäinen hampaiden harjaus on välttämätön osa terveydenhuoltoa. Ilman sitä nuoreltakin koiralta saatetaan joutua poistamaan useita hampaita. Poistamalla parodontiitin vaivaama hammas ien pääsee paranemaan ja tulehdus kenties pysähtyy.

Runsaasti hammaskiveä ennen hammashoitoa.
Hampaat puhdistuksen jälkeen. Hampaita ympäröivä kudos on vetäytynyt juurten ympäriltä ja koiralta on poistettava useita hampaita.

Eläinlääkärin suorittamassa hammashoidossa koiran hampaat puhdistetaan ensin plakista ja hammaskivestä. Hammastarkastus koettimen ja ientaskumittarin avulla päästään tekemään, kun hampaat ovat puhtaat. Hammastarkastuksen perusteella hampaista voidaan vielä ottaa röntgenkuvia diagnoosin tarkentamiseksi ja jatkohoidon suunnittelua varten. Koiran hammashoito edellyttää aina nukutusta, sillä hammaskivenpoistossa on päästävä puhdistamaan myös ientaskut. Lisäksi viimeisten hampaiden tarkastaminen on mahdotonta hereillä olevalla koiralla.

Röntgenkuva yläleuasta. Myös hampaita ympäröivä luu on voimakkaasti vetäytynyt.

Eläinlääkärin suorittaman hammashoidon hyöty jää kuitenkin kovin lyhytaikaiseksi, jos kotihoito ei ole kunnossa. Koira kannattaa opettaa hampaiden harjaukseen asteittain. Hampaiden harjaamisessa voi käyttää apuna hyvänmakuista koirille tarkoitettua hammastahnaa, mutta tärkeintä on plakin poisto harjaamalla. Hammasharja pidetään hieman vinossa ja osittain ikenen päällä, jotta myös ientaskut saataisiin puhdistettua.

Hampaiden harjauksen opettaminen:

  1. Ensin koiran kuonoa ja huulia käsitellään sormin. Kun koira antaa tehdä tämän hangoittelematta vastaan, tunnustellaan sen hampaita ja ikeniä sormin. Tässä vaiheessa koiran voi myös palkita laittamalla suuhun jotakin hyvän makuista. 
  1. Kun koira on tottunut sormeen suussaan, voidaan sormi vaihtaa hammasharjaan. Harjoitusten alkuvaiheessa hampaita ei yritetä harjata, vaan koiraa totutetaan hammasharjan tuntumaan suussa.
  1. Hampaiden harjaaminen aloitetaan etu- tai kulmahampaista. Kun tämä sujuu hyvin, voidaan harjauksessa edetä taaemmas, kunnes koira antaa harjata kaikki hampaat. Koiran kehuminen ja palkitseminen makupalalla jokaisen onnistuneen toiston jälkeen nopeuttaa oppimista.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kuulo- ja tukikoiralehdessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s