Koulutus on kokkausta

Nuori kouluttaja Frejan ja Blackien kanssa.

Olen kohtuullisen innokas kotikokki, vaikka syönkin muiden vaivalla tekemää ruokaa vielä mieluummin kuin nykerrän sitä itse. Keittiössä puuhastellessani olen huomannut, että koirankoulutus on kokkausta. Tuntuuko kaukaa haetulta? Tässäpä muutama perustelu:

  1. Kokkausta ja koulutusta voi opetella kirjoista ja lehdistä. Niin moni meistä myös tekee. Kirjoista löytyy vaihe vaiheelta ohjeet siihen, miten valmistuu makaronilaatikko tai koira opetetaan istumaan. Joskus kirjan ohjeissa oletetaan, että lukija osaa itse arvioida monia asioita, jotka todellisuudessa oppii vasta vuosien harjoittelulla. Usein tämä selviää vasta yrityksen ja erehdyksen kautta.
  2. Osa meistä on todella taitavia ruuanlaittajia, jotkut jopa kokkaavat työkseen. Toisia ei voisi vähempää kiinnostaa. Kokkauksen opetteleminen osaavan (koti)kokin ohjauksessa voittaa tuhatkertaisesti kaikki kirjat ja tv-sarjat. Sitä näppituntumaa, joka ammattilaisella on paistamiseen, maustamiseen ja vatkaamiseen ei voi kirjoista oppia. Voit vapaasti vaihtaa kokkauksen tilalle tässä koulutuksen ja ja kokin tilalle kouluttajan. Jätetään kuitenkin koirat paistamatta, maustamatta ja vatkaamatta.
  3. Kaikki keittiöt eivät ole samanlaisia. Taitavakaan pohjoismaisen keittiön osaaja ei välttämättä osaa tehdä hyvää espanjalaista tai kiinalaista ruokaa. Tietty ymmärrys mauista ja valmistustavoista auttaa kuitenkin soveltamaan. Koiria kouluttaessa on aivan eri asia kouluttaa koiria virkatehtäviin kuin harrastustoimintaan tai opettaa koiralle käsittelyä ja arjen taitoja. Käytösongelmien ratkominen on kokonaan oma lajinsa. Oppimisen periaatteet ovat silti kaikille samat.
  4. Lopputulos riippuu valmistustavasta. Hyvät raaka-aineet voi pilata huolimattomalla valmistuksella ja hyvän koiran huonolla koulutuksella. Toisaalta taitava kokki saa vaatimattomistakin raaka-aineista irti sen, mikä on mahdollista. Kaikilla koirilla ei ole yhtäläiset edellytykset selvitä elämästä, mutta taitavan omistajan ohjauksessa ne voivat elää täysipainoisen elämän.
  5. Herkullinen tai näyttävä lopputulos ei ole tae toiminnan eettisyydestä. Ravintola-alalla voi raaka-aineena käytettyjen eläinten ja ympäristön lisäksi kärsijöinä olla myös ihmisiä, joiden työolot saattavat olla epäinhimilliset. Välillä myös näyttävät koulutustulokset on saatu aikaan koulutettavan eläimen pelosta, ahdistuksesta ja kärsimyksestä piittaamatta.
  6. Kokkaus ja koulutus ovat viihdettä. Myönnän, että kokkausohjelmia on televisiossa valtavasti enemmän kuin koirankoulutusohjelmia. Joillain koulutusohjelmilla on kuitenkin aivan valtava suosio, kuten kokkausohjelmillakin. Kokkausohjelman keulassa voi päätyä kansainväliseksi tähdeksi kuten myös koulutusohjelman keulassa. Se, että on tv:stä tuttu ei kuitenkaan ole tae huipputaidoista kummallakaan alalla. Karismaa se kyllä vaatii.

Mitä tulee kouluttamiseen, sen teen mieluummin itse kuin nautiskelen muiden käsien tuotteista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s